web analytics

Jenter – ta grep!

——————————————————————————————–
Jenter – ta grep!
Makabre nyhetsbilder etter nyttårsfeiringen.


Sprengte øyne, bare blodige krater igjen i øyehulene, øyne som må fjernes. Blindhet, synstap. Brannskader, brudd, smerter … Og for ikke å snakke om de redslene som de skadde må ha hatt, og har.
16 i år. I snitt er 14 skadet hvert år de siste 5 år. Og det er stort sett menn som skades, i år også en gutt på bare 16 år. Sekundene med glede på en nyttårsaften får konsekvenser i mange år, kanskje resten av livet. Advarer om makabre bilder HER.

Vi jenter er ikke med på skadestatistikken, vi står trygt bak, og bivåner det hele, guttene fyrer opp også for oss.

Vettskremte dyr som skader seg så mye at vår glede, blir deres siste tid. Ikke minst fordi noen hvert år, tankeløst eller ondsinnet, skyter opp utenfor tillatt tidsperiode eller skyter det mot levende vesener. Et forferdelig og ferskt eksempel HER.

Nødrakett eller nyttårsrakett? Det skal ikke være tvil, link.

Og alle pengene som blåses til værs på noe på en kortsiktig visuell nytelse. Meningsløst.

Er det verdt det?

Det er neppe en god løsning å bytte om, la jentene stå for oppskytingen, det er nok ingen automatikk i at det blir noe bedre av den grunn. Selv om noen mener at det kan være en god løsning, link.

Organisert rakettoppskyting ved Bjerkvik Aktiv

Tradisjonen med smell som underholdning er gammel og stammer trolig fra Kina der bambusrør ble kastet på bål for å eksplodere. Bråk og smell på nyttårsfeiringen skulle skremme vekk onde ånder. Tradisjonen med å feire innkomsten til nye år med spektakulære fargesprak på himmelen, tilhører nyere tid.

Det kan ikke være den kortsiktige nytelsen av synet på himmelen som får oss til å samles ute i flokk for å bivåne dette, dette som tar syn, skremmer til døde og koster flesk. Tror heller at symbolikken er så sterk for oss, at det blir liksom ikke nyttår uten skikkelig fyrverkeri.

Er vi villige til å endre denne tradisjonen?

Det er godt å holde fast ved tradisjoner, det er lim i samfunn og kulturer. Men det er jo ikke noe i vegen for å modernisere tradisjonene i takt med økende kunnskap og ny teknologi.

  • Starte med kun å tillate organisert fyrverkerioppskyting av godkjente pyroteknikere. Så klarer vi sikkert å komme frem til regler som sier hvem som kan bli pyroteknikere og hvor fyrverkeri kan skytes opp.
  • All fyrverkerioppskyting må være godt annonsert på forhånd sånn at husdyrene, i det minste, kan få en mulighet til å forskånes.
  • Eller hvorfor ikke tenke nytt, kjøre lysshow. Teknikken finnes, mulig det er for kostbart til å være reell erstatningsmulighet. Vakkert kan det iallefall bli, her et bilde fra lysshow i Tivoli i København i februar 2018:
Lysshow i Tivoli, København.

Oppfordring:

Jenter, ta grep! Ikke stå stilltiende å se på at fulle gutter skyter opp, med fare for å skade seg selv, eller andre. Forlat, for din egen sikkerhets skyld.

Til neste nyttårsfeiring: Støtt heller organisert oppskyting lokalt for de pengene du ellers har svidd opp. Kanskje vi snakker om så store beløp at vi både kunne støttet lokal oppskyting, og sendt noen kroner til et veldedig formål. Med tanke på de 16 med øyeskader siste feiring, kanskje innsamlingsaksjon til Blindeforbundet hadde vært passende.

——————————————————————————————————————–

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *