web analytics

Tørre Sjøgrensøyne renner.

Tørre Sjøgrensøyne renner.

Bildet er tatt av vishnu vijayan fra Pixabay

Sjøgrens syndrom er en autoimmun, revmatisk bindevevssykdom, der immunforsvaret feilangriper egne væskeproduserende kjertler, blant annet tårekjertler.

Denne internkrigen medfører dårligere tårekvalitet og tårene gjør ikke lenger den jobben de skal gjøre. Det resulterer i tørre øyne, på medisinsk stammespråk kalt «Keratokonjunktivitt sicca».

Bilde lånt fra: https://oyesenteret.no/

Om du har tørre øyne ser gjerne optikeren det, men en øyelege må fastslå diagnosen, det gjøres via apparater og kontrastfarger i øynene.

Et av diagnosekriteriene til Sjøgrens syndrom, er tørre øyne. Schirmers test, papirstrimler i øynene, brukes for å måle mengde tårevæske. En feilkilde ved måling på Sjøgrenspasienter kan være selve strimmelen som irriterer øynene og genererer økt produksjon av tårevæske.

Det må andre metoder til for å måle tårekvalitet, tilbys av enkelte øyeklinikker.

Diagnosens logo i Norsk Revmatikerforbund

Hva er tårer?

«Tårevæske består hovedsakelig av vann, olje (lipid) og slim (mucin). Vannet produseres i tårekjertelen og inneholder også karbohydrater, proteiner, oksygen og salter som ernærer hornhinnen. Oljen produseres i øyelokkene og reduserer fordampningen av tårefilmen, mens slimet binder filmen til hornhinnen.
Tårevæsken smører også øyets overflate, skyller avfallsstoffer og bøss vekk fra øyet og inneholder dessuten bakteriedrepende stoffer som beskytter øyet mot infeksjoner. Med andre ord er væsken både næring TIL øynene og avfall FRA øynene, samt beskyttelse AV øyet. «

Kilde: https://www.memira.no/blogg/nyttig-om-tarer/

Tørre øyne, er det så farlig da?

Tørre øyne er ikke bare vondt og plagsomt, det kan også lede til betennelser og skader på øynene, til dels uopprettelige skader.

Når tårene ikke smører og beskytter som de skal, blir øynene mer utsatt for reaksjoner på vanlige ting i omgivelsene, feks støv, trekk, lukter…

Når tårefilmen sprekker fordi den mangler stoffer, gjør det også noe med lysbrytningen inn til øyet, og synet påvirkes.

Med redusert tårekvalitet blir øynene mer sensitive, også mot lys, og lysømfintlighet er vanlig når man har Sjøgrens syndrom.

Når det gjør vondt vil vi automatisk glire eller lukke øynene mer igjen, lysåpningen blir mindre, ser dårligere, og øyet ser mer slitent ut, og rynker legger seg i selen for å bli rundt øynene.

Hensyn for å begrense skadelige eksponeringer medfører også livsbegrensinger….. tv-titting, pc-skjermtid, taxfrishop med parfymeskyer, vinteraktiviteter, støvplager, pynte seg, hvite vegger og skarpe lys…. lista er lengre. Risken er irritasjoner, sår og betennelser.

Praktiske og kosmetiske forhold: Linsebrukere må som regel gå over til briller, og øyekosmetikk kan gjøre vondt verre, noen må slutte helt og bli helt natura. Bruker man øyesalve, vil vippeextension kunne bli bortkastede penger ved at de fort faller av, eller en vond erfaring med såre øyne etter limet.

Altså ganske mye å ikke rope hurra for. Øynene bør man være redde for.

Bilde lånt fra klikk.no

Er det helt håpløst?

Sykdommen er kronisk, og det finnes ikke helende behandling pr i dag, kun skadebegrensende og lindrende. Det forskes på å avdekke årsak til sykdommen, og håpet er at det igjen vil lede til mulige helende behandlinger. Inntil den gåten løses, får vi med Sjøgrens syndrom pleie oss selv best mulig, og bare øyebiten er et helt kapittel for seg selv å ivareta:

  • Øyedråper for å skylle og fukte øynene finnes i mange varianter, noen på blåresept, noen uten konserveringsmiddel som ikke er greit på tørre øyne. Jeg bruker dråper for å skylle øynene på morgenen, og for å fukte øynene når jeg ikke kan ha blurry syn en stund etter drypping. I mitt skap finnes Tears Naturale engangsbeholdere og Hyprosan flasker. Bytter litt, føler at de fort kan svi om jeg holder på en sort for lenge.

  • Øyegel for å fukte og smøre øyet. Om du dusjer og får vann i tørre øyne, kjennes det godt at vann ikke gjør det minste godt, og hjelper ikke på tørrheten. Det finnes en rekke geler som smører øynene, og også noen av disse fåes på blå resept. I mitt skap finnes Oftagel engangsbeholdere. De har jeg brukt lenge og er veldig fornøyd med. Ulempen er at etter drypping, går det en stund før synet har normalisert seg. Ikke noe å ta i bilen rett før kjøreturen.

  • Øyesalve for å smøre øyet. Skikkelig klin, men for meg så både lindrer dette, og det hjelper til sånn at behovet for fukting neste dag er mindre enn uten salve. Jeg er salveavhengig, og putene mine varer ikke lenge. I mitt skap finnes Simplex som jeg får på blåresept, og jeg kjøper også noen tuber VitApos som er en tynnere salve med A-vitamin – disse er ikke på blå resept.

  • Øyemaske, massagegel og desinfeksjonskluter har jeg også. Varmer opp maska og legger på øynene, ca 10 minutter. Så vaskes rundt øyet, og fingrene, tar på massagegel, og masserer rundt øyekantene. Dette for å åpne de Meibomske kjertler som finnes på øyekanten. Disse kjertlene skal produsere fett som skal legge seg over tårene sånn at de ikke fordamper så lett. Det viser seg at mange med Sjøgrens syndrom også sliter med tette Meibomske kjertler, inklusive meg. I skapet mitt har jeg også en øyespray, Tears Again. Den bruker jeg over øyedråper på øynene, når jeg skal skyte – da trenger jeg best mulig syn, pluss at under skyting blunker jeg nok mindre og faren for tørrhet øker.

  • Lysømfintlighet er direkte vondt og hemmende. Den blå delen av lyset er hardt for øynene, og filterbriller kan redusere strålingen, sånn at øynene slapper mer av i skarpt lys. Jeg kan ikke leve uten disse. Ikke bare ute, men også inne i nymoderne hus der alt er hvitt og blankpolert. Mørkekjøring kan også være utfordrende, nye biler har skikkelig vonde lys, men da blir filterbrillene for mørke.

  • Luftfuktere kan hjelpe på, men da må man passe på sånn at det er rent vann hele tiden sånn at ikke bakterier spres via luftfukteren. Jeg har en bolle vann på vedfyren når det fyres mye, og jeg henger nær vannkokeren når den koker opp. Tørker gjerne noen plagg inne, det gir fukt i huset. Merker også at været spiller inn, og luftfuktigheten. Som regel mye bedre i øynene i syden, unntatt når sandstormer herjer i nærheten, eller for eksempel i London – der må det være mye fukt, øynene ble brått bedre, og brått verre da vi dro.

  • Stress påvirker tørrheten umiddelbart. Skuldrene skal ikke mye opp før øynene er sandpapir og krever drypping. Dette slår ikke feil, har erfart det så mange ganger at nå er jeg forberedt. Hvorfor? Jo stress trigger immunsystemet, som igjen går bananas på kjertlene grunnet «systemfeil». Så unngå stress er lurt.

  • Alkohol virker uttørrende, og selv en liten lørdagstår, sørger for tørrhet både i øyne, nese og munn. Blir tett og hes, og prat er ikke like lett. Har funnet ut at hvitvin som ikke er for tørr går greit i små mengder, også lyst øl, best erfaring med Corona. Men har også funnet ut at det finnes en del kjempegodt som alkoholfritt, blant annet på Vinmonopolet. En flaske medbragt Flæderblomstvin (kjøper på polet) gjør at jeg kan klare meg fint i selskapeligheter, og sette meg i bilen og kjøre hjem når det er best.

  • Inntak av Omega 3 skal bidra til å redusere plagen med tørre øyne. Har nå prøvd med tilskudd i ganske lang tid, og kan ikke si at det har hjulpet meg og mine øyne i det hele tatt.
Bildet er tatt av Cy Cy fra Pixabay

Hvorfor renner tørre øyne?

Tårerefleksen er en ikke-viljestyrt del av kroppen vår, de styres av signaler i kroppen, og følelser for menneskers del. Når vi går ute i vind, eller i kulde, eller er et sted med lukter i lufta, eller støv, eller i pollensesongen, eller i snødrev, eller et sted med airkondition, vifter eller varmepumper, for å nevne noe, så får hjernen beskjed om å produsere øyebeskyttelse, mer tårer. Og siden tårene ikke inneholder alt de skal, virker de heller ikke som de skal, får hjernen stadig nye beskjeder om å produsere mer og mer, uten at det nytter.

Derfor renner tørre øyne, så rart det enn høres ut.

Bildet er tatt av Alexandra Haynak fra Pixabay

8 thoughts on “Tørre Sjøgrensøyne renner.

    • Author gravatar

      Hei! Takk for nyttig info! Jeg mistenker at jeg har fått sjøgrens syndrom, og jeg tok opp dette med fastlegen. Jeg følte ikke at han tok meg seriøst. Legen tok Schirmers test, og det kom jo selvfølgelig masse tårer da, men føler ikke at det ga en riktig måling. Har du tips til hvordan jeg kan gå frem for å få testet dette? Er det bedre å kontakte et øyelegesenter som f.eks. Memira? Må man bli henvist av fastlege?

      • Author gravatar

        Hei Nina, takk for fin tilbakemelding.
        Leit at du kanskje har en Sjøgrens på lur. Det er helt normalt at det tar tid å få satt diagnosen, blant annet fordi symptomene ligner mye annet, de kan være vage, de kan komme og gå, og prøver kan påvirkes i feil retning, blant annet mengde tårevæske og mengde spytt. Om du går til optiker, kan du ta opp dine mistanker der, mange optikere er veldig dyktige og vil også kunne se om du har tørre øyne, uten test. Mulig at optiker kan henvise til øyelege, evt gi deg dokumentasjon sånn at du får fastlegen til å henvise. Alternativt koste på deg en undersøkelse på en privat øyeklinikk, gjerne en som er spesialist på tørre øyne. (I Oslo har de en klinikk som heter Tørre-Øyne-klinikken, i tilfelle du har mulighet til å oppsøke de).

    • Author gravatar

      Hei og tusen takk for oppklarende info.

      Ang. filterbriller ved du om man kan få dekket slike via nav?

      Mvh Lajla

      • Author gravatar

        Hei Lajla og takk for fint svar
        Ved tørre øyne kan man også bli svært lysømfintlig – det må fastslås av øyelege før man har krav på filterbriller. Da får man filterglass dekket, og en liten del av innfatningen dekket. Snakk med din optiker, så kan hjelpe deg i gang med prosessen.

        Ha en fin-fin dag.

        Hilsen Karin

    • Author gravatar

      Tusen takk for god info?

    • Author gravatar

      Et veldig viktig innlegg, Karin! Viktig informasjon, godt og nøye forklart. Takk! <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *