web analytics

Sympati – oss høner i mellom

Mulig jeg har blitt for bløthjertet med årene. Mulig jeg burde brukt min bloggerøst på store, stygge tradisjoner som tyrefekting. Mulig, men noen må tale hønenes sak, her og nå; jeg.

Jeg har latt meg berøre av en sak jeg leste i Bondebladet, en sak som setter vår kynisme, vår egoisme, i et vondt lys. Kanskje det er fordi jeg er høne selv, og har presset og presset selv, at jeg berøres og føler sympati med hønene.

Oss høner i mellom. Foto: Pixabay

De fleste eggene vi helst vil kjøpe, er så store at de medfører brudd i brystbeinet hos verpehøns!

Uhhh, du kjenner kanskje medfølelsen allerede nå du også?

Funnet i mitt eget kjøleskap! M og L betyr store egg. Karin: Skjerpings, før hønas skyld!

København Universitet har gjort en undersøkelse på 4800 verpehøns. De er obdusert etter de er pensjonerte som verpehøns. På ca 4100 av hønene ble det funnet brudd i brystbeinet, altså på ca 85% av hønene. Dette var høner fra ulike driftsformer i Danmark, både burhøner, frittgående, økologiske….. resultatet var likt over hele linja. Sannsynligvis finnes akkurat det samme her hjemme på berget, om vi sjekker.

Foto: Pixabay.

Skadenes plassering og art, gjør at det antas at årsaken er at hønene legger for store egg. Samt at hønene er for små, og at de settes til eggproduksjon før de er voksne nok. Fysj og fy, det høres ikke pent ut dette da.

Dette er nok resultat av målrettet avl over år, for å få små høns som produserer store egg.

Du kjenner i alle fall sympatien nå?

Store egg, innvendige skader på hønene. Foto: Pixabay

Forklaringen er menneskelig egoisme og økonomisk grådighet. «Alle» vil ha store egg, og «alle» vil betale minst mulig.

Alt for menneskers velbehag, og pengeboka? Bilde: Pixabay

Bare høner?

Artikkelen jeg leste forteller at det er vanskelig å se om skadene plager hønene, om de føler smerte. Det ligger i deres natur å skjule svakheter da synlig svakhet gjør dem lettere utsatt som bytte for rovdyr. Det er gjort forsøk der det er registrert hvor lang tid høner bruker for å hoppe fra pinnen de sitter på. Resultatet viste at verpehøner brukte lengre tid på å hoppe fra pinnen enn høner som ikke verpet, og antatt forklaring er smerter ved hopp.

Smertefulle skader? Foto: Pixabay

Og så? Hva kan jeg, du, vi gjøre med det?

Det vil ta lang tid å snu avl tilbake til mer dyrevennlig eggproduksjon. Men for at det toget skal snus, må vi slutte å kreve store egg. Hvis vi slutter å kjøpe de kartongene som er merket STORE EGG, hvis de kartongene ikke blir etterspurt lengre, så vil markedet styre etterspørselen mot flere små egg.

Krise for kakeoppskriftene? Utfordrer alle til å omskrive sine oppskrifter sånn at baksten blir fin selv med små egg, for hønenes skyld.

Tilpass oppskriftene dine til små egg, slutt å kjøpe store egg. Foto: Pixabay.

Kilde: Artikkel i Bondebladet, link HER.

2 thoughts on “Sympati – oss høner i mellom

  • Author gravatar

   Takk for dine kloke betraktninger!
   Tenk nå i disse dager drepes 15.000 verpehøns pga fugleinfluensaen, dvs to besetninger a ca 7500. Det bare understreker galskapen i egg-industrien.
   Nei, gi hver «mann» ei høne eller fem, så slipper vi denne elendigheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *