web analytics

Hus treng folk…

HUS TRENG FOLK.
Bildet er tatt av Couleur fra Pixabay

Det er sånn vi må tenke, vi må snu på flisa. Vi må skaffe hus først, så kommer folkene, for folk treng hus.

Skal vi få unge til å etablere seg her, til å kunne jobbe her, til å kunne hjelpe til med å holde samfunnsmaskineriet i gang, til å skaffe inntekter til samfunnsdriften, så må vi ha hus til dem……

VI MÅ ORDNE HUS FØRST.

Har vi husene, vil folk komme.

FOLK TRENG HUS.
Bildet er tatt av TweSwe fra Pixabay

Har akkurat fulgt pressekonferansen om Akers flyttemelding til Narvik. Dette er kjempegode nyheter, sårt tiltrengt vekst i regionen, i hele regionen. Gratulerer til oss alle.

Det går mot lysere tider i Narvik kommune.

Men så kom jeg på hvilken dag det er i dag, 26. oktober, datoen da SSB oppdaterer befolkningsstatistikk over tettstedene. Jeg har siden 2015 oppdatert øverste innlegg i facebookgruppa «Om Bjerkvik» med befolkningstall. Det har stort sett vært et negativt regnestykke.

Så ble det også i år. Tallet pr. 1.1.2021 viser 1131 mot 1145 1 år tidligere. Gjør oppmerksom på at dette er tall stort sett for Bjerkvik sentrum, «Sletta» ++ (SSB-regler for hva som regnes med i tettsted).

Speil, speil …..

De som følger MELLEM linjene, husker kanskje tidligere innlegg om befolkningsutviklingen her. Disse innleggene er nå oppdatert, dvs tabellene er oppdatert sånn av 2021 er med. Å kunne sammenligne med tidligere år gir nyttig informasjon og man kan se trender.

Kort fortalt går det nedover med folketallet i både Narvik, Bjerkvik og Beisfjord. Kun Håkvik har befolkningsvekst.

Håkvik skiller seg ut ved at det er befolkningen i arbeidstakeralder som øker mest.

Ellers er trenden lik: færre ungdom, færre arbeidstakere og flere eldre.

Bjerkvik har et håpefullt tall, en økning blant de aller yngste, og faktisk den eneste av de fire tettstedene jeg følger som har økning i den aldersgruppen (Bjerkvik, Narvik, Beisfjord og Håkvik)

ALDERSGRUPPEN 0-5år ØKER KUN I BJERKVIK
Bildet er tatt av OpenClipart-Vectors fra Pixabay

Og når vi vet at folk treng hus, så må vi skynde oss å bygge hus. For hus treng folk, og det må til for at vi skal få tilflytning.

BYGG HUS!

AKKURAT PASSE HUS SOM ØNSKER VELKOMMEN
Bildet er tatt av Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay

Og når jeg først var i det statistiske hjørnet, sjekket jeg arbeidsledigheten i Narvik. Den er på 1,6% av arbeidsstokken (september 2021), og utgjør 173 personer. Holder det til Akers satsinger?

1,6% arbeidsledighet i Narvik er lavt
Bildet er tatt av Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay

Lav arbeidsledighet er bra for arbeidsfolk, men ikke bra for arbeidslivet som trenger kompetanse og ressurser å velge blant.

Her følger link til de to tidligere innleggene om folketall, 2021 inkludert i tabellene nå.

Hvor mange bor i Bjerkvik?

MELLEM linjene om befolkning i Bjerkvik 2020 og 2021

Går folketallet ned i Bjerkvik?

MELLEM linjene med statistikk og utvikling i Bjerkvik, narvik, håkvik og beisfjord fra 2006 til 2020, tabeller oppdatert med 2021-tall.

Jeg hørte i pressemeldingen at Aker ville la det dryppe på samfunnet rundt, ville bidra til bolyst og blilyst, men at satsingen på det grønne skiftet var viktigst.

Jeg håper at det aller først satses på bolyst og blilyst – bygg hus og leiligheter.

Og jeg håper at de første satsingene er lite arbeidskraftkrevende, altså gir eller krever (alt ettersom man ser det) få arbeidsplasser, men med avtalene som nå skal i boks: gir masse grunker i den kommunale felleskassa. Grunker som kan bidra til flere hoder og hender som sammen sørger for flere HUS til folk, og bolyst og blilyst og kanskje lagebabylyst.

For hvis må vi importere arbeidskraft, bruke pendlere som naturlig nok må flys fra sør og utland, så vil det grønne skiftet la vente på seg, og skatteinntektene vi drømmer om nå, tilfaller andre.

GOD PLASS, FRISK LUFT – BARE Å SETTE I GANG?

HUS TRENG FOLK!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *