web analytics
#æblomstre
10 grunner for tidlig julestart.

10 grunner for tidlig julestart.

Noen får magevrenging av å se julevarer i butikkene i oktober, og noen vil knappest se en nisse før tett på jul….

Ei nissepia som bor på kjøkkenet hos oss fra november til januar


….. jeg må innrømme at jeg var en sånn før.

Jeg var en sånn som sto hodestups i bakverk, vask, kjolesying og gavepakking tett på jula. Jeg var en sånn som var helt slips når julegavene var åpnet, det var aldri noe problem å holde 1.juledag som hviledag, jeg trengte det. Men så har også tradisjonen vært fjellet og scooterturer i romjula, så nisser og nyvaskede skap fikk klare seg selv, til de i all hast ble pakket ned i januar, så fort som mulig.

En sånn var jeg.

Jula, eller førjulsen som vi kaller det, starter på kjøkkenet hos oss.


Men jeg er omvendt, totalomvendt. Jeg er langt fra veldig julete, har faktisk aller mest sansen for vegen fram mot jul, enn selve målet, jula. Jeg koser meg med forberedelser og alt det morsomme som foregår helt fra starten av november. Jeg koser meg sammen med andre og familien. Og jeg vet jeg får behov for noen hvileskjær innimellom, så det å begynne tidlig, er nødvendig for at jeg skal få med meg noe av det jeg har lyst til.

I vår familie er førjulstur til Kiruna tradisjon. Få vinterstemning, nyte lyset og fylle bilen med gaver og svensk julesmak. I Kiruna er det alltid mange mørketidslys å se på hus og i hager, tidlig i november. Det gir god stemning.

Julereinen kommer tidlig ut og lyser opp novembernatta hos oss, og blir gjernt til uti januar.

10 grunner for å starte tidlig

  • Når oktober renner ut er mørketida i gang. Å matche mørketidslyset med utelys er vakkert og gleder. Kall det mørketidslys i november og julelys i desember så blir det mer spiselig. I januar sol-ventelys.
  • Å gi noe til andre, glede andre, er en glede for en selv. Hvorfor haste gjennom denne godfølelsen? Begynn heller tidlig, bruk god tid og ta til deg energien fra gleden å glede andre gir.
  • Tradisjoner er fint å kunne holde i hevd, bake de samme sortene, pynte med gamle minner, gjøre repeat, akkurat som hovmesteren og grevinnen. Når energien avtar, som den gjør hos mange av flere grunner, er det nødvendig å starte tidligere for å klare å holde tradisjoner i hevd. Å begynne tidlig gir mulighet til fortsatt å være med.
  • Julehandel kan bli dyrt. Det kan være fristende å vente til lillejulaften å gamble på at du finner noe blant de nedsatte varene. Kanskje risikerer du å bare måtte kjøpe noe uten mål og mening, og kanskje ble det dyrere enn tenkt. Ved å starte julegavehandelen tidligere spres kostnadene over lengre tid, og føles ikke like mye som et dragsug fra kontoen. Samtidig er det lettere å slå til på tilbudene som dukker opp, når du kan sitte på gjerdet og følge med på tilbudene som garantert dukker opp.
  • Skal du sende noe, er det lurt å være tidlig ute. Sistefristdatoene for sendinger i ukene rett før jul, har ikke tatt høyde for at uforutsette forsinkelser oppstår. Jeg har flere ganger sendt julegaver ut av landet og mottakerne har ikke fått de før etter jul, selv om jeg overholdt frister- ting skjer.
  • I oppladingen til jul er det mange aktiviteter og arrangement det er mulig å være med på. Når det er fordelt over lengre tid, er det faktisk mulig å plukke ut noe å delta på, uten at det medfører tidsskvis og mer stress enn glede.
  • Å handle nært er fint og lojalt, og mange verdsetter lokale gaver. Mange scoop kan gjøres på julemesser og markeder. De arrangeres gjerne fra tidlig i november til først i desember – vær tidlig i julemodus og vær der.
  • Å lage noe selv for å gi bort, for å servere, for å pynte med er ekstra koselig, og mange røres ekstra ved å få noe som giveren har laget selv. Å starte i god tid, gjør det mulig å lage selv uten at det blir stress før jul. (jeg lager julekonglene på sommeren, ute på verandaen)
  • Bidra i innsamlinger av gaver til de som ikke får så mange gaver. Det fordrer at du er tidlig ute, for de som skal dele ut til trengende må ha tid til å organisere utdelingen før julen setter inn. Det gir energi å hjelpe andre.
  • Og med alle de sosiale aktivitetene som foregår fra november og frem mot jul, så er sannsynligheten stor for å bli smittet av den årvisse influensaen som herjer blant folk før jul. Da er det skikkelig bra å være i god rute, ha vært tidlig i gang med forberedelsene. Da kan man med ro i kroppen krype under pleddet og bli der til man er frisk, uten å føle stresset krype oppetter nakkeskinnet. I år ble en sånn desember for meg.

Slutten på dette innlegget skulle handle om at jeg tok meg god tid etter jul til å pakke ned og sette bort julepynten.

Jeg startet med å samle i hop noen få ting, og før jeg visste ordet av det, var alt på tur ned i nye plastkasser og jula ute av huset. Ikke helt som planlagt. Bare lysreinen og verandalysene er igjen, synes de er så fine, mørketidslys, så fine at jeg lar de lyse opp litt til. Men det melder mildvær, og da tas de nok inn før de fryser fast igjen.

Nissegjengen – en skjønn forening av nytt og gammelt, kjøpt og lagd.

Under 10 mnd til de skal hentes frem igjen 🙂

MELLEM linjene

2 thoughts on “10 grunner for tidlig julestart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *