web analytics
MELLEM linjene
Pappas memoarer: 17.mai 1945 – Meistervik.

Pappas memoarer: 17.mai 1945 – Meistervik.

Et liv består av mange historier som preger hver og en, om vi vil eller ikke. Min far fyller i dag 90 år, og han har mange historier. Han forteller ofte fra gamle dager, noen ganger de mest utrolige historier. God som han er med penn, kjøpte vi skinninnbundet bok, med «gull» på bladkantene: «Pappa, skriv ned historiene dine, så lever de videre til kommende generasjoner»

Med tillatelse, får jeg lov til å dele hans historier her i MELLEM linjene – på hans 90-årsdag debuterer han altså i bloggverdenen.

Vi feirer i dag, men neppe på samme måte som de feiret 17.mai i 1945. I dag deles hans minner fra 17.mai 1945. Og søtt at også mamma 9 år var med på denne feiringen, og deler lignende minner.

Gjensyn, nå med fruen med. I denne stua bodde familien Rognmo på Eliasnes, Meistervik i Malangen. Under 2.verdenskrig okkuperte tyskere 1.etasje, familien måtte bo på loftet. En liten, nysgjerrig guttunge. Steinar, ble godt kjent med tyskerne, og han snakker fortsatt noe tysk.
(Bildet tatt våren 2022, av Siv Heidi Rognmo)

«Krigen var slutt og alle var elleville og dette skulle feires på 17.mai, vår frihetsdag.

Ungdomshuset var eneste mulighet for hus, men her bodde et ukjent antall tyske soldater. Budstikka virket og alle skulle møte kl 1600 ved ungdomshuset medbringende bøtter, tuer, koster, drikkevarer, våpen og ammunisjon.
16.mai stilte bygdefolket opp og gikk i tog til ungdomshuset. Av våpen var det krag med blyspiss, Mauser M98, hagler, salonggevær og en hadde Remington armègevær modell 1880 med blykule 11mm.
Foran ytterdøren stoppet toget og ut kom en tysk offiser og sa at her bodde det tyske soldater. Det ble uro i toget og plutselig ropte Hans Hansen Haugen «eg skal ta han» og så tok han en spade og fòr mot offiseren. Denne rømte inn i huset i en viss fart og folket stormet etter. Tyskerne sprang da ned trappa til kjelleren og ut kjellerdøra og mye av deres utstyr lå igjen, mitt utbytte var et askebeger.
Huset ble vasket og ryddet klart til 17.mai.
Kl 0700 17.mai ristet alle bygdene i kraftige salutter, tyskerne stengte seg inne. Kl 1100 gikk folketoget, og det var rekordstort og langs ruten saluteres det kraftig. Toget gikk mot Nordby og møtte Nordbytoget i bergene utenfor Oldervik og her ble det taler og sang. Senere på dagen var det samling i ungdomshuset. På den samlingen av togene var Hjørdis og jeg med, men vi kjente ikke hverandre den gangen.

Ingen ble skadet heller, under all salutering.»

Steinar Rognmo. 13 år i 1945, 90 år i dag.
Selfietime med paps

GRATULERER MED DAGEN, FINE PAPPA, KJEMPEGLAD I DEG <3


MELLEM linjene

Brenn ikkje inne med nåkka!

7 thoughts on “Pappas memoarer: 17.mai 1945 – Meistervik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *