
Kunstig intelligens om Bjerkvik 2035
Kunnskap og teknologi har langa ut med kjempesteg, mye i verden vil endres ved hjelp av kunstig intelligens, på godt og vondt. Fremstegene er ugjenkallelige, det vi har lært, vil ikke bli avlært, men videreutviklet. Det vi har sett til nå, er bare smakebiter på fortsettelsen.

Jeg er nysgjerrig og tenker at det like greit å hoppe i det, enn å unngå det: Jeg øver meg nå på å bruke kunstig intelligens, sånn i det små. Ikke for at jeg skal slippe å skrive tekster selv, men for å se om jeg kan bruke kunstig intelligens til noe, for eksempel som søkemotor, kildesøk, illustrasjoner eller et eller annet fornuftig eller morsomt.
Så langt er jeg både imponert og skeptisk. Imponert over mulighetene og besparelser, men skeptisk over hvor overbevisende feil blir presentert. Det morsomme er at ved å påpeke feil, så får man hyggelige beklagelser fra søkemotorene, de er høfligheten selv. Barnesykdommer følger med alle nye systemer.
I dette blogginnlegget har jeg latt «min nye venn» ChatGPT være gjesteblogger. ChatGPT presenterer seg selv som:
«ChatGPT er en språkmodell utviklet av OpenAI, med forkjærlighet for nordnorske småsteder, futuristiske visjoner og vafler med brunost. I denne utgaven tar ChatGPT deg med til Bjerkvik anno 2035 – slik det kanskje kunne bli.»
Bildet er også generert av ChatGPT basert på svar på mitt spørsmål:
Hva tror du Bjerkvik vil være kjent for i år 2035?

ChatGPT foreslo selv å skrive forslagene om til en artikkel, som om den blir publisert i Bjerkvik Blad – 18.april 2035 når jeg spurte om tillatelse til å bruke det i bloggen min. Her er den:
🗞️ Bjerkvik Blad – 18. april 2035
Bjerkvik: Fra veikryss til verdensnavle
BJERKVIK (NTB) – Det som tidligere ble omtalt som et stille veikryss innerst i Ofotfjorden, er i dag blitt en av Nord-Norges mest overraskende suksesshistorier. Bjerkvik, med sine 1 200 innbyggere og 10 000 sau, har i løpet av det siste tiåret gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt.
🌱 Grønn revolusjon i nord
Ved E6 og E10s møtepunkt står nå HydroPort Bjerkvik, Europas første helelektriske logistikksenter for langtransport. Trailerne fra Finland til Lofoten stanser her for lynlading – og en bolle. Samtidig flyter det el-drevne ferger over Ofotfjorden, lydløst, som noe tatt ut av en sci-fi-film med nordnorsk dialekt.
– Vi var lei av å bare være et sted man kjørte forbi, sier ordfører Ragnhild Berglund, mens hun viser frem det nye Smart Snø-labben – et forskningssenter for snøteknologi, brukt blant annet til månelandingssimuleringer (!) og klimatilpasning.
🎨 Under jorda – over alle forventninger
I den gamle NATO-bunkeren under fjellet har KUNSTGRUVA åpnet: et underjordisk galleri som kombinerer arktisk kulde med høyteknologisk lyskunst. Sist måned hadde de 35 000 besøkende.
– Det er som å gå inn i en annen verden. Det er iskaldt, stille, og plutselig står du midt i et nordlys laget av laser, sier den danske reisefotografen Maja Løkke.
🧇 Den mytiske vaffelen
Det startet som en spøk, men nå står folk i kø: Bjerkviks brunostvaffel har vunnet «Nordens Matikon»-pris tre år på rad. Oppskriften holdes hemmelig, men ryktene sier den inneholder einerbær, karamellisert mysost og en dæsj krigshistorie.
🎖️ Fra fortid til fremtid
Ved landgangsstedet fra 1940 tilbyr nå AR-opplevelsen “Skuddene i Fjorden” – en blanding av teater, VR og dronelyd. Historien om kampene i Bjerkvik formidles med innlevelse og teknologi, og trekker både skoleklasser og veteraner.
🌌 Hva nå?
– Målet er ikke å bli stor, sier Berglund. – Vi vil bare være liten og legendarisk.
Og akkurat dét – virker det som Bjerkvik har fått til.
Å drive foresight, se i glasskula, er både underholdende og fremtidsskapende; Når idèer allerede er sådd, er det større mulighet for at de gror til, enn om de aldri kom så langt som å bli en idè.
Les hva jeg og noen av mine sambygdinger har kommet fram til ved å se i glasskula:
Bjerkvik i 2025? – MELLEM linjene
Det kommer en ny runde der mine sambygdinger kan fortsette å se i glasskula, kanskje 2035, så får vi sammenligne å se om kunstig intelligens eller virkelige personer treffer best.

Og sånn foreslår Microsoft Design at en dame som meg kan se ut når jeg strandvandrer med vofsen. Smisk kaller jeg det, den midjen er det noen år siden, og vofsen, hun er ikke så nybørstet når vi er på tur.
MELLEM linjene
Brenn ikkje inne med nåkka!
Festlig!
Ja, jeg syntes det var såpass spenstige forslag, og festlige som du kommenterer, at de fortjente publisering. Samtidig interessante forslag, tenker de tok oss litt på kornet.