web analytics

Korona-MENY

Korona-MENY

Passe feed-up av all koronakosematen? Vært igjennom julemiddag, påskemiddag, barnas favoritter, fars favoritter, mors favoritter?

Bildet er tatt av Dan Wirdefalk fra Pixabay

Vi har mye større matforbruk nå enn tidligere. Handler mye mer mat, uten at vi hamstrer, vi spiser rett og slett mye mer. Alle er hjemme til alle måltid, og alle måltid kan nytes uten å være på farten videre.

Bildet er tatt av Steve Buissinne fra Pixabay

Vi spiser sunnere, i håp om å gjøre oss mer rustet mot viruset. Litt mer hjemmebakt, litt mer forseggjort mat. Litt mer av den sorten jeg ikke tilbereder til vanlig, ikke er superhappy for å lage, ikke er så flink til, men god nok.

Bildet er tatt av silviarita fra Pixabay

Litt matlei nå kanskje.

Bildet er tatt av Dieter_G fra Pixabay

Ny inspirasjon?

For å fiffe opp matlysten og for å gjøre kjøkkenet mer fristende, har jeg satt sammen en 7-dagers korona-MENY. En heller vag meny, mer som matprinsipper.

Bildet er tatt av JuanitaL57 fra Pixabay

Tenker også at denne menyen skal speile noen nye vaner her i gården.

Fiskedagen.

Denne fiskemiddagen skal være basert på KORTREIST fisk. Enten selvfisket eller kjøpt fra kyststrøka heromkring. Det kan være hvilken som helst fiskerett, og den kan være foredlet, for eksempel fiskeboller på boks. Det som er viktig, er å sjekke at dette ikke er «akevittfisk» – fisk som blitt transportert ut av landet for foredling, pakking eller hva det nå er som gjøres med fisken ute i verden.
Dag 1 – fisk skal være norsk. Gjerne med KORTREISTE, revne gulrøtter til.

Suppedagen.

Supre supper supes superlett!
Supper er lettfordøyde, så lag supper til folket. Lages lett av det man har i tilgjengelig, og er en fin anledning til å bruke opp rester. Kanskje rester av saltkjøttmiddagen kan komme til nytte, eller fiskekrafta fra fiskemiddagen. Og så har vi nok av skam ditt og skam datt, så jeg tenker at vi skal iallefall ikke ha noe posesuppeskam, så om knøttet vil ha tomatsuppe NÅ, så koker du posesuppe og blir forgudet.

Det er nesten ikke grenser for hva slags supper som kan lages, og hva som kan serveres som tilbehør. Jeg synes urtebrød er digg, men blir også gelè i knærne av en skål potetgull med salt til.

Dessuten burde alle lære seg å lage gulrotsuppe, gull for kroppen, gull for bonden.

Bildet er tatt av Bernadette Wurzinger fra Pixabay

Kjøpematdagen.

Har du mulighet, bør du kjøpe mat ute en gang i uka. Her skal vi forsøke å holde i hevd tradisjonen. Smakfullt dugnadsarbeid også etter koronaen.

I tillegg er det det godt å ha en dag der matlaging ikke er tema i huset. Det synes iallefall mor som av en merkelig grunn oftest får ansvar for matplan og iverksettelse, en dyd av nødvendighet kanskje, ellers hadde det blitt mye Grandis er jeg redd for. Sånn er det her.

Å kjøpe mat ute trenger ikke føre til de store slukene i kontoen. Grillet tørrfisk kan spares til spesielle anledninger, cæsarsalat, pizza, hamburger er jo også godt….. come on, hørte nok noen hviske om skam … Velg de sunneste alternativene da om det er veldig viktig, søtpotetchips er for eksempel et sunnere alternativ enn potetchips, og sinnnnnnsykt godt.

Og må du ha glutenfritt, spør, spør og spør igjen, ikke gi deg, de fleste serveringssteder med respekt for seg selv klarer å innfri dette uten å servere papp.

Avslutt måltidet med en pakke knaskegulrøtter som tannrens.

Kjøttdagen.

Koteletter, biff, kylling, ribbe, steik, filet, skav, you name it. Det er ikke vanskelig å ha varierte kjøttmiddager, både de mer avanserte og de mer enkle. Jeg går gjerne for det enkle. Kutter gulrøtter og løk, lager seng av dette og småpotet, dæsjer på olje, urter, krydder og bittelitt juice og toppes med godt krydrede koteletter. Trenger bare snu kotelettene en gang, sette forma på bordet og forsyne seg. Sørg for å få i deg all sausen – masse god næring i den.

Kjøttdagen krever litt planlegging, og den kan varieres til det uendelige, nesten.

Bildet er tatt av POLAT DÖVER fra Pixabay

Lettvintdagen.

Man må ikke lage avanserte retter hver dag for kunne klappe seg på skuldra. Omelett med kyllingrester på grovt brød går fin-fint som middag. Rasp et par gulrøtter og litt kål, miks inn olje, eddik og grovpepper – deilig tilbehør til det meste.
Kjøp ferdig bøtte bacalao, varm i microen og vipps på noen sekunder godt og næringsrikt.
Grøt, mange har egne grøtdager og ser ut for å overleve det, jeg går for å ha det av og til og suser opp grøten med spekepølse.
Er røra ferdig på forhånd og baconstykkene ligger klare, så er fleskepannekaker en gullegod rett som middag. Spe på med en ertesuppe om det blir for lite mat, og her praktiserer vi ikke poseskam, selv om selvlagt er aller best.

En frossenrest av familiens favorittgryte er jo himmelsk å ha på lur, og lettvint, berget mang en blæhdidag.

Lettvintmiddager, varierte og med gode ingredienser, er godkjent middag.

Viltdagen.

Elg, hjort, rype, storfugl, hval og jeg tar med rein i min viltberegning selv om reinen her i nord ikke er villrein. Kortreist meny fra naturen.
Dette er delux-dag, smakrikt, magert og ren følelse. Ofte servert med kremete saus, tyttebær, potet og gulrøtter.
Hvalbiffen tilberedes vanligvis på grillen. Den skjerpede overflata….. får vann i munnen, selv i en tørr sjøgrensmunn, bare ved tanken på sommergrillingen vi har i vente.
Elggryte med bacon, gulrøtter og tomat er omtrent som morsmelk for meg, den har jeg vokst opp med, og lages nå og da med mange gode minner som tilbehør. Men sterkt krydret hakk av elg og grønnsaker er også skikkelig snadder.

Reinkjøttet er min favoritt, reinkjøtt av nordnorsk eller svensk lapplandsrein. Innenfor kortreistsirkelen inngår også svensk lappland. Bidrar gjerne til å holde liv i det fine lille samfunnet i Abisko, og handler lokalt når vi er på hytta. Kjøper fantastiske reinfileter fra kjøledisken der, men finner den beste skaven hjemme på coopen. Til skav lager jeg gjerne potetmosform, deilig saus og frosne erter og gulrøtter varmet i olje og knuste einebær.

Sorry rein, du er ikke bare et pent skue, men også god på matfatet.

Bilde lånt fra https://www.aperitif.no/artikler/disk-opp-med-saftig-hvalbiff/170109

Utemiddag.

Ikke ute på restaurant, men ute i det fri.

Tenker alt i fra en større grilldag med 7 slag på grillen, til fiskekok i fjæra, til medbragt og lettlagd turmiddag. Drytech er forresten også himmelsk når man er sliten og på tur, og det finnes mye rett i kropp, som er ok for å spise ute.
Pølser er jo aldri feil ute, enten svidd på bål eller wiener varmet i termos med varmvann. Men det er alldeles nydelig å nyte medbragt koldtbord til fuglekvitter – bruk fantasien, fyll på med godsaker, og du kommer garantert til å gjenta det. Finnes det rester i kjøleskapet som egner seg godt for oppvarming på bål, pakk i folie og ta det med. Bålfreste ribbestykker i romjula er nesten bedre enn stykkene på julaften, bare nesten.

Utemiddager bør man sanke så mange som mulig av i livet. De gir mer næring enn bare det som er i matpakken. Naturen har positiv effekt på oss, feel-good-stoffer frigis. Og som regel har vi måttet lette på ræva noen meter, og har altså rørt litt på oss før maten, heller ikke så dumt, faktisk ganske smart helsemessig.

Så kan man jo kise opp utemiddagen med en shot, for eksempel en shot av lime, ingefær og gulrøtter.

La du merke til det?

Gulrota!

Den er med på alle menyforslagene.

Det baller på seg i denne bloggen min, MELLEM linjene som verken skulle være reise, trening, mote, bok eller matblogg, ser ut for å bli nettopp det også.

For jeg har bestemt meg for å bli gulrotas venn resten av 2020, og det kan jo ikke gå upåaktet hen. Så vi hørs om det senere.

Bildet er tatt av Alexas_Fotos fra Pixabay

BON APETiT!

1 thought on “Korona-MENY

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *