web analytics
Helse
Gift? Karragenan E-407.

Gift? Karragenan E-407.

Jo jeg hadde hørt om dette stoffet, og at det var funnet skadelig for mage-tarm hos dyr. Men typisk nok var det da mage-tarm-problematikken begynte å sjefe i familien vår, at kampgenet mitt ble aktivert: Hvorfor innta stoffer som er skadelige for dyr og sannsynligvis for oss?

Foto: Pixabay

Karragenan er et E-stoff, benevnt E-407. Det er utvunnet av en rødalge som vokser i Atlanterhavet, og brukes som fortykningsmiddel i mat og drikker. Stoffet er slettes ikke nødvendig, men gjør spisefornøyelsen bedre, og maten ser nok bedre ut. Det finnes ufarlige stoffer som fint kan erstatte det skumle E-407 Karragenan.

Foto: Pixabay

Det er dokumentert at karragenan er skadelig for dyrs mage/tarm. Landsforeningen for fordøyelsessykdommer har hatt opprop og samlet underskrifter for å få dokumentasjon på om stoffet er farlig eller ikke for mennesker.

Å få til et forbud er ingen snarlig prosess. Norge og vårt Mattilsyn forholder seg til EFSA, Den Europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, og risikovurderinger de gjør. EFSA skal gi uavhengige råd, men har blitt kritisert for for tette bånd til industrien. For at dette tunge organet skal kunne sette forbud, som vil ramme mange, kreves det mange check, check i forkant – det vil altså ta tid, altfor lang tid.

Det er mye mer effektivt at vi som forbrukere går rett på sak:

– Vil vi ha produkter med disse stoffene?
– Finnes det tryggere erstatningsprodukter?
– Gir vi uttrykk for våre valg til de som forsøker å selge det til oss?

I Norge er allerede flere matprodusenter og butikkjeder i gang med å finne erstatninger. Coop har i år sagt at de ikke skal ha stoffet i nye av deres egne produkter, Tine og Nortura jobber med saken, sies det.

Også jeg har jobbet med saken. Og sjekk hva jeg fant i eget kjøleskap og i min nærbutikk:

Det tok meg ikke lang tid å finne flere varer med karragenan.

Oppfordrer deg, og deg, og deg til å gjøre det samme. Sprit deg og ha på brillene i butikken, (dette er små skrift), og les innholdsdeklarasjonen på mat du handler.
Finner DU igjen ordet Karragenan eller E-407 igjen i noen av dine matvarer?
Da har du et valg, du kan la være å kjøpe det. Og du kan gi uttrykk for hva du synes. Jeg gjør det med bloggen min, og den deles rundt her og der og der og der.

6 thoughts on “Gift? Karragenan E-407.

  • Author gravatar

   Så flott at du tar opp denne saken! Min helse ble MYE, mye bedre etter at jeg kuttet ut hel- og halvfabrikata. (Slurver i perioder, men i hovedsak…)
   Det er nifst å se hva som tillates å selge over disk i Norge. Jeg tror framtiden vil vise at du og dine meningsfeller er inne på et riktig og viktig spor mht mat og helse, noe som også de høye herrer burde ta på største alvor.
   Flott blogg, stå på! 👍

   • Author gravatar

    Tusen takk og så bra å høre at matbevissthet har hjulpet deg til bedre helse. Det er en del sykdommer som stort sett bare finnes hos oss i den vestlige verden, og en kan jo lure på hvorfor. Dessverre føles det som et hav av trøbbel å nøste i når man begynner å kikke på hva tilsetningsstoffer egentlig er og gjør med oss. Tar en av gangen 🙂

  • Author gravatar

   Takk for god opplysning. Det er mye man ikke vet om tilsetning i mat. Klæm. ☺️

   • Author gravatar

    Bare hyggelig. Og så er det så mange stoffer, så det går helt i surr. Men om man konsentrerer seg om et stoff om gangen, så blir det lettere. Så denne gangen går vi til pers mot E-407 karragenan, i flokk 🙂 Klæm tilbake <3

  • Author gravatar

   Det er tydelighvis mye vi ikke er klar over som forbruker! Takk for at du gjør oss litt klokere! Nå skal jeg har klar brillene når jeg skal handle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *