web analytics
Helse
Tørre skytterøyne?

Tørre skytterøyne?

Dette blogginnlegget er spesielt rettet mot mine skyttervenner. Som regel er det jeg som spør på skytebanen, men akkurat når det kommer til tørre øyne kan jeg være den som svarer.


Jeg har siden 2014 engasjert meg i Norsk revmatikerforbunds diagnosegruppe for Sjøgrens syndrom, vært med å utarbeide informasjonsmateriell og jeg har svart på mange spørsmål fra pasienter. Sjøgrens syndrom er en autoimmun sykdom som angriper kroppens væskeproduserende kjertler, blant annet tårekjertlene. Tørre øyne er en av de mest kjente plagene ved sykdommen, men øynene er bare en liten del av sykdommens slagmark.

Årsak:

Tørre øyne kan skyldes mye annet, blant annet kommer det snikende naturlig med alderen. Flere medisiner har tørre øyne som bivirkning, og også andre sykdommer enn Sjøgrens syndrom kan få grader av øyetørrhet. Kreftbehandlinger kan også skade tårekjertlenes evne til å produsere tårevæske med nødvendige kvaliteter og derav gi plager med tørre øyne. Stress kan også gi kortvarig tørre øyne, så lurt å kuuuuuuule ned før entring av standplass.

Bildet er tatt av Victor Vote fra Pixabay

Tørre øyne – so what?

Det er flere gode grunner til å behandle tørre øyne, og for skyttere handler det også om å treffe midt i blinken.

  • Såre øyne kan gi betennelser og varige skader på øynene, kanskje ikke så farlige, men sannsynligvis av betydning for presisjon på skytebanen: Skyttere bør sjekke øynene minst like ofte som tennene sjekkes.
  • 2. Tørre øyne påvirkes øyets evne til å fokusere, og en «krakelert» tårefilm kan gi endring i lysbryting og bildet som speiles. Skyttere bør ha rutiner for øyepleie over tid, og i forkant av skytinger.


Min generelle oppfatning av optikere:
De har ofte veldig god kunnskap om tørre øyne, de ser og kan gi råd om tiltak. Optikere kan vurdere om du bør til øyelege og de kan søke for deg.

Når det kommer til hjelpemidler, som for eksempel øyedråper, så har optikere ofte siste nytt, de beste produktene, men også de dyreste produktene. Produktene du får på blå resept, hvis du har krav på det, fås kjøpt via apotek. Apotekene har ganske godt utvalg, og de fleste kan finne flere gode produkter mot tørre øyne der. Allikevel er det en del som koster på seg optikerdråper, fordi de liker de bedre, og fordi de hjelper bedre. Sånn er det.Blåresept:
Dråpene, gelen og salven som fåes på blå resept mot tørre øyne i dag er de samme som var på lista da jeg startet mitt diagnoseengasjement i 2014, lista var heller ikke fersk da. Blåreseptlista har stått stille, men det har ikke markedet over tørreøyneprodukter – det kommer stadig nyheter. HER kan du se lista over produkter som finnes tilgjengelig på blå resept for de som har krav på det. Å få nye produkter tilgjengelig på blåresept er et langt lerret å bleke.

Bildet er tatt av HeungSoon fra Pixabay

Viktig!

Bruker du øyeprodukter ofte, sørg for å bruke produkter uten konserveringsmidler da disse ikke er spesielt gode for øynene over tid. Spør på apoteket om du er usikker. Produkter uten konserveringsmidler selges ofte i små endosebeholdere, sprett-drypp-kast. Men det er også endel ok produkter på tube og flaske.

Min tørre-øyne-behandling:

På natt:
Øyesalven Simplex legges innenfor nedre øyelokk. Kliss, men det lindrer og holder gjennom natta og litt ut på neste dag.

Morgen:
Jeg skyller ut øyesalven med tynnere øyedråper. Jeg liker Hyprosan på flaske til det, får nok væske til å skylle.

Dag:
Fukter og smører øynene med Oftagel endosebeholdere. Nylig oppdaget Oxyal Care som god, og det hender jeg bare bruker Hyprosandråpene hele dagen fordi det er praktisk og synet blir ikke kortvarig blurry som gelene kan gjøre.

Innimellom:
… bruker jeg øyemaske og masserer øyelokkskantene. Dette fordi kjertlene her, de meibomske kjertler, ofte går tett. Disse kjertlene produserer fett som skal legge seg som film over tårevæsken for å forhindre at tårene fordamper for fort, dette er viktig for skyttere, spesielt innendørs, spesielt om skytingen drøyer ut over tid. Jo mindre vi blinker, jo større blir muligheten for fordamping. Så blink i mellom seriene, lukk øynene mens du venter på visning, spar på godsakene bak øyelokkene.

I tillegg til at tørre øyne fokuserer dårligere,  vil det gå beskjed til hjernen om å produsere mer og mer tårer. Så når øynene blir tørre, risikerer du at øynene renner over av lavkvalitets tårer mens du skyter, å se godt med tårer i øynene er nesten håpløst. I tillegg vil synsvariasjonen mellom veldig tørre øyne og fuktige øyne kunne være nok til at treffpunktet endres.

Min øyepleie før skyting:
I tillegg til den vanlige pleie, har jeg mine prosedyrer før skyting. Cirka 1 time før jeg skal skyte, skyller jeg øynene med øyedråper. Så fukter jeg øynene med gel, godt med gel, blunker og får det godt rundt på øynene. Og så har jeg kjøpt en spray hos optiker, den heter Tears Again og skal gi litt fett for å forsinke fordampingen. Jeg lukker øynene og sprayer en dusj over øyelokket. Står sånn et lite øyeblikk mens produktet legger seg i kanter og riller. Så klapper jeg forsiktig av med noe rent det overflødige.

Dette hjelper, men jeg merker at øynene mine varierer. Å skyte på morgenen og på kvelden kan være to ulike øyeopplevelser. Jeg aksepterer at det er sånn, og skyter med glede allikevel 🙂

Og du, vi treffes vel til skytterhelg i Ofoten, les HER?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *