web analytics
Helse
«Hypnic jerk»

«Hypnic jerk»

Mange av oss har dette, kanskje 60-70%, og veldig mange merker det ikke selv, men partneren kan merke det. Jeg merker mine selv, og min mann har merket mine «Hypnic jerk».

Foto: Pixabay

Selv har jeg ikke sansen for mystiske, halvkvedede facebookstatuser, typ » ja sånn ble den dagen….», og så står det ikke mer. Derfor skal jeg ikke være hemmelighetsfull lenger, men forklare hva Hypnic Jerk er:

En sammentrekningen av muskler som kan oppstå i det du er i ferd med å falle i søvn. Dette er også kalt «søvnrykk».

Foto: Pixabay

Det er kroppens måte å si fra at du er i ferd med å sovne. For jegere feks eller personer på vakt kan dette være nyttig, så funksjonen er antagelig nedarvet, et survival-verktøy.

Foto: Amber Klay, Pixabay

I det du er i ferd med å sovne går «være-våken-nervesignaler» i dvale. Det skal ikke mye til, en lyd, en bitteliten forstyrrelse i denne overgangsfasen mellom våken og søvn, så rykkes nervesignalene tilbake i våkentilstand, bokstavelig talt rykkes, så sovner vi igjen.

Foto: Pixabay

Årsaksforklaringene over er antagelser hentet fra søvnforskere. Hypnic Jerk anses ikke farlig, og er derav ikke viet oppmerksomhet fra forskere.
Synes du rykningene er plagsomme, kan du forsøke med å redusere stress, coffein, nikotin og hard trening nært opp mot leggetid. Du kan også legge deg tidligere, for det å legge seg når man er overtrøtt, kan også få hjernen til å misforstå; «skal du sove nå, eller hva vil du egentlig?!»

Motsatt vil kaffe, røyk og trening hjelpe på å holde deg våken, om det er det du vil. Dette vet vi, dette har vi erfart.

Foto: Pixabay


Forskere har registrert at rykningene avtar med alderen, så jeg velger å lese rykningene som at hjernen min fortsatt mener jeg har en stund igjen på denne jorden.

Dagens lille fun-fact fra Mellem linjene 🙂

MELLEM linjene

Brenn ikkje inne med nåkka!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *