web analytics
MELLEM linjene
La humla suse.

La humla suse.

Uttrykket betyr så mangt, i dette innlegget er det bokstavelig ment.

1

Mens gale nasjoner går av skaftet med folkemord og ødeleggelser, er det en mekanisme som holder liv i rammede områder: Håp om fred. Og når freden kommer, starter gjenoppbyggingen, og ikke minst matproduksjonen igjen. Men det er ikke sikkert det bare er å sette spaden i jorda igjen, så vil det blomstre i de krigsherjede områder, en av grunnene kan være mangel på insekter.

2

Insektsbestanden er nedadgående i verden, og flere insektssarter er i ferd med å dø ut. I Norge regnes 11 humle/bie-arter å være utdødd. En fjerdedel står på rødlista som utryddingstruede.

3

Vi er helt avhengige av insekter for mange av jordbruksplantene, insektene skal sørge for bestøvning og reproduksjon av planter. Nedgang i insekter er en trussel for matsikkerheten vår.

Insekter har mange funksjoner i naturen, og til sist er de selv mat for fugler for eksempel. Og noen lever av fuglene…… naturens matfat skrumper inn, mangfoldet vi trenger kan bli borte.

4

Hva kan vi gjøre?
Som det velstandslandet vi er, kunnskapsrikt, fredelig og med romslig plass, så kan vi være ekstra påpasselig å gi plass til insektene, er det et sted vi bør la humla suse, så er det i Norge.

– Vi kan slutte med å strigle og klippe ned alt av plenområder, la deler av hagen bli viltvoksende, dedikèr et område til insektene. Og vi kan klippe plena sjeldnere, la det komme opp blomster i plena. Utsett første klippen, den første tida er mest sårbar for insektene.

– Og gjødsle gresset mindre, la annet slippe til.

– Vi trenger ikke være så snare med å rake alt i hagen når det er nærmer seg vår og det er fare for kalde perioder før sommer. Under hagerusket ligger larver og insekter, og de trenger beskyttelse frem til det blir varmt nok.

– Vi kan droppe plantevernmidler, ja det kan vi.

– Vi kan plante blomster i hagen, både «tamme» og ville blomstre.

– Vi kan sørge for å ha minst 1 rotepunkt, en jord/kvistdunge, en kompostdunge, en dunge med gamle blomsterpotter, kvister, jordrester og sånt som skaper paradis for innsekter.

– Og vi kan gi hagen noen insektshotell. Det finnes mange oppskrifter på nettet hvordan du kan lage de. Her er noen av de jeg har laget i min hyllest til biene, og jeg kan lage flere. Selger de for kr 300,- pr stk.


MELLEM linjene

Brenn ikkje inne med nåkka!

  1. Foto fra Pixabay ↩︎
  2. Foto fra Pixabay ↩︎
  3. Foto fra Pixabay ↩︎
  4. Foto fra Pixabay ↩︎

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *