web analytics
MELLEM linjene
Jeg lurer på: Kan interesser drepes?

Jeg lurer på: Kan interesser drepes?

Det sies at du kan ta jenta ned fra fjellet, men ikke fjellet ut av jenta.

Kan man drepe interesser, ved å gjøre det vanskelig, utilgjengeliggjøre eller forby?

Kan man få en frimerkesamler til å slutte å samle frimerker og heller begynne med motorcross, eller omvendt?

Kan man få alpinfamilien til å foretrekke isfiske?

Kan man få dyrevennen til å heller dyrke interesse for sykkel?

Manipulasjon virker og det er mye som kan påvirkes, det gjøres, både ubevisst og bevisst, både på individuelt nivå og systematisk i samfunnet. Ofte er intensjonene gode, eller ment så.

Men hva gjør det med den som får sine interesser undertrykket? Blir frimerkesamleren lykkelig av å bli fratatt tillatelse til å samle og heller stimulert til å kjøre bilcross? God crosser kan han sikkert bli, men hvor blir det av interessen for frimerkene? Og hva gjør manipulasjonen med frimerkesamlerens sinn?

Angst og sinne, skriver nettstedet utforsksinnet.no, en form for psykisk mishandling kaller de manipulasjon.

Hvor vil jeg med dette innlegget?

Jeg er oppvokst med snøscoooter som en selvsagt del av familien. Samtidig er jeg vokst opp i en kommune som har sagt NEI til motorisert ferdsel med miljø som argument. Det har ikke bare vært sagt NEI, men vi har også blitt svertet. Snøscooterinteresserte i området har ikke fått pene karakteristikker, og i enkelte fora burde man ikke fortelle høyt om «legningen», det kunne få følger. Det har vært hyttet til oss i fjellet, slått etter oss med skistaver og vi har måttet tåle offentlig mobbing.

Hva gjorde det med oss?

Vel, åpningen av mellomriksvegen i 1984 med tilgang til JA-landet Sverige, reddet nok kommunen vår fra mye potensiell frustrasjon, angst og sinne. I dag, snart 40-år senere, er det små endringer i liberal retning å spore, men det er lenge til vi kan kalles en liberal kommune i denne sammenheng. Vi kjører i Sverige, og har lagt, og legger fortsatt igjen, store summer årlig, i Sverige. Den korte vegen over grensen stagget nok presset mot den steile kommunen vår. Så her hjemme kunne motstanderne klappe seg på skuldrene for miljøet som var hensyntatt med streng snøscooterpolitikk på norsk side, også når vinden trakk over grensen og vi kjørte grenseleden som går kloss inntil grensen …..

Og mens det klappes på skuldrene, flytter ungdommene. Frimerkesamleren flytter til Oslo der han ikke blir sett ned på og der frimerkesamling blir verdsatt som en sunn interesse, dyrevennen flytter til Tromsø der det er lufteparker og veterinærvakt i helgene.

Folk tiltrekkes steder som har noe interessant å tilby.

Jada, jeg snakker rundt grøten, men noen har sikkert skjønt hvor jeg vil:

– Jeg vil at vi ikke skal være så redd for et mangfold av interesser.

– Jeg vil ikke at enkeltgruppers interesser skal respekteres mindre enn andres interesser.

– Jeg vil at vi skal ta vare på og pleie mangfoldet.

– Jeg vil at vi skal se verdien av at vi ikke er like og har ulike ferdigheter og kunnskaper.

– Jeg vil at vi skal ha et mangfold av interesser, kunnskaper og ferdigheter i samfunnet.

Kan interesser drepes?

Vi sier gjerne at vi dreper interesser når de dempes, slås av, forbys, nedsnakkes, straffes….
Psykisk mishandling kaller utforsksinnet.no manipulasjoner …

PS! Bildene er pynt, og har ingen direkte tilknytning til blogginnlegget.


Bildene er fra Alta. Skyttercamp under NNM skyting i 2023 i Alta var etablert på motorcrossbanen, ikke langt unna skytebanene. Min fortid som freelancer for Snowmobile, førte til at jeg nappet til meg kameraet for å sjekke saken, da jeg hørte kjente scooterlyder i steikvarmen midtsommers. På et lite vann ved crossbanen øvde en gjeng unge karer, de skulle til Finland på watercross-konkurranse. De tok noen ekstra runder sånn at jeg fikk knipset, kjekke gutter, ingen vrengte beltet sånn at vannspruten landet på meg, det kunne de lett gjort, de hadde full kontroll over maskinene på vannet. Om noen kjenner crossgjengen i Alta, send dem gjerne link til blogginnlegget sånn at de får sett bildene, hils og takk fra en «gammel tant» fra Bjerkvik.

Og like ved vår vogn, fikk vi orkesterplass for førere som trente til NM i motorcross mens sandfokket la seg over campen. Skyttere er kanskje ikke vant med så mye sandfokk, men lyder takler vi godt. Det var heller ingen sure miner over den livlige motoraktiviteten rundt skyttercampen. «Thats us.»

Tenker at vi heier på Alta som legger til rette for å pleie disse interessene.

Og heia Bardu:
Store ting skjer i Bardu i sommer: EM watercross arrangeres på Barduelva tirsdag 16.juli i år. Hold deg oppdatert her: Hjem | Norges Råeste Bakkeløp AS (bakkelop.no). Skytterfamiliene får ikke dette med seg i år, Landsskytterstevnet gjennomføres i Trøndelag noen dager senere, og vi er da allerede på oppvarmingsstevner. Men året deretter, i 2025, skal LS til Målselv. Da håper jeg arrangørene av LS og Norges Råeste Bakkeløp klarer å samkjøre sånn at de to store arrangementene, kan dra veksler på hverandre.

Da heier vi litt på Målselv også.

Copyright – foto & tekst. Men del gjerne innlegget.

MELLEM linjene

Brenn ikkje inne med nåkka!

4 thoughts on “Jeg lurer på: Kan interesser drepes?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *