web analytics

Aprilsnarr

Aprilsnarr.

1.april er dagen for å være kritisk til det som fortelles – det er alltid noen som er ute etter å kåre en «aprilsnarr».

Skikken er vanlig i Europa og Nord-Amerika, kanskje med ulike varianter. I Norden har lureriet vært knyttet til våren, sein vår, og de lurte ble kalt «maigåser». I Frankrike kalles det «Aprilfisk» og lureriet går ut på å plassere fisker bak på ryggen til folk:

Kilde: Store Norske Leksikon, F. Goglins.

I følge Store Norske Leksikon kan skikken være gammel, kanskje helt tilbake til 1500-tallet. Den gang var det visstnok en straff for ulydighet, det å bli utsatt for narrestreker, «aprilsnarr» var antagelig ikke et pen tittel å få.

Media har hatt stor suksess med aprilspøker, blant annet i 1969 da det ble sendt ut melding om at polet var tom for flasker og at de som kom ned dunker kunne få fylt på fra overskuddet.

Kilde: Store Norske Leksikon, Av Henrik Ørsted/Digitalt museum.

Aprilspøkene er mye godt borte fra media. I dag er problemet med fake-news stort, og aprilspøkene bidro ikke positivt til varsomhetsrådene som ble gitt, spesielt av media selv. Det er nok noe av grunnen til at aprilspøkene stort sett er forbeholdt barnlige mødre.

Her på berget sparket mor selv vekk grunnlaget for en god, gammeldags aprilsnarr typ «Se alle de elgan som e i hagen». Datra gikk fem på, men mor hadde tatt feil av dagene, aprilsnarren kom allerede i mars. Det skal altså mye list til for å klare å gjenta suksessen på rett dato.

Venninna til en elgjegerkompis.

I MELLEM linjene kommer litt av hvert på trykk, kanskje ikke alt like sant, som innleggene om Ole i skogen. Han har forresten ikke vist seg på en stund, like greit det. Jeg mistenker at han sitter inne.

1.april 2019 var første 1.april etter MELLEM linjenes tilblivelse. Da tenkte jeg det var greit å bruke muligheten datoen ga, til å trimme fantasien med fanteri og tøys. Jeg la derfor ut en innlegg jeg selv moret meg veldig med å skrive. Og stilt ble det. Tror ikke det var mange som så spøken eller forsto innholdet. Ikke så rart kanskje, jeg har kanskje sære interesser og enda særere form for humor.

Det som var en opplagt spøk for et år siden, en ordlek der sannheten var tøyd langt forbi det svelgbare, kunne kanskje gått som sannhet i dag, kanskje, kanskje ikke. Eller hva tror du?

Vurderte å komme med en ny aprilspøk i år, holde tradisjonen vedlike liksom….

Men uansett hvilken idè som poppet opp, så ble det feil, det er ikke alt som er spøkbart når en verden er i krise. Nå kan vel humor være god medisin i traurige tider, men da må ikke humoren føles støtende for de som lider. Det skulle jeg alltids klare å hensynta.

Kilde: Bioingeniøren.no

Men vi er jo i en situasjon der virkeligheten sannelig har overgått fantasien, det skal litt til å overgå dette som kunne vært tidenes opplagte aprilspøker. Se for deg disse overskriftene 1.april, knapt noen ville gått på dem:

Kilde: Regjeringen.no

«Landet har innført hytteforbud. Brytes forbudet vanker anmeldelse og bøter. Myndigheter settes inn for å sjekke at hyttene er tomme.»

«Butikkene er tomme for toalettpapir etter hamstring, kontakt fotballaget for å høre om de har for salg.»

«Har du vært på harryhandel må du i 14 dagers karantene»

«Russefeiringa er avlyst, det gjelder også eksamener»

«På apoteket er handlekurver byttet ut med gripetenger, av smittehensyn»

Gripetang for å sikre avstandskrav
Tags :

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *