web analytics

Verneplikten utvides.

Verneplikten utvides.

Å være forberedt på hva som kan skje, gir deg en fordel.

For en som er over middels interessert i beredskap «og sånt», så snappes signaler og satsinger innen faget lettere opp enn hvermannsen. Jeg leser utredninger, analyser og risikovurderinger som andre leser spenningsromaner. Vet, sært, ja, men meg. Da jeg var på Kurbadet og ventet på behandlingstime, ble jeg fersket i å lese beredskapsplanen deres og ikke Hjemmet som var lagt frem på bordet. Behandleren fikk seg en god latter, og istedenfor å foreslå psykologtime, tipset han meg om å holde fast ved interessen – finn en måte å bruke kunnskapene på. Foreløpig nøyer jeg meg med å la det dryppe beredskapsinnlegg i MELLEM linjene nå og da.

Tenk tanken, og bli ikke like overrumplet om det skjer.

Verndegselv.

Denne gang vil jeg fortelle om trendene, en utvikling som er på gang og tiltak som det jobbes med, noe som mediene ikke har omtalt så mye, enda. Beredskap anses ikke som det mest sexy å bruke spalteplass på.

Dette er nok et arbeid i startfasen og utvalget som er satt ned for å jobbe med det har en egen nettside der man kan komme med innspill. Prosjektet og nettsiden heter «verndegselv». Kunne ikke finne igjen siden for å dele den her. Rykter blant «oss spesielt interesserte» sier at siden samlet for mye sensitiv informasjon, og ble samlet sett enn sikkerhetsrisiko. Vil tro den gjenopprettes i sikkerhetsvasket form, så bare å følge med.


Trenden går i korte trekk på at vi som borgere i Norge skal gjøres i stand til å sikre oss bedre mot de farene som ser ut for å komme som en hær av djevelskap mot oss, i full fart.

Vi skal vite hva vi skal gjøre for å sikre oss selv, andre og hjemmene våre mot ekstremvær, samfunnsutfordringer (feks lite mat, medisin, vann…), ulykker, farer, krig, terror og kriminalitet, spesielt elektronisk kriminalitet.


Alle større boenheter skal ha sikkerhetsrom.

Utvidet verneplikt.

Det skal løses ved opplæringstiltak, bygningsmessige krav, sikkerhetsutstyr (antas å bli ny industri) – alt tenkt rettet mot opprusting av den enkelte, i hver enkelts hjem.

Den største baugen blir antagelig at dette ikke blir frivillig, det blir obligatorisk. Det omtales som en UTVIDET VERNEPLIKT, i tillegg til den militære vi kjenner.

Selvforsvarkurs vil bli obligatorisk.

Verneplikten starter allerede i barneskolen hvor ungene tidlig skal krøkes med IT-sikkerhet og lære førstehjelp. På ungdomsskolen vil risikovurdering og selvforsvar komme inn som pensum, men her er det stor uenighet: Hvor og når bør ungene innvies i den harde virkelighet? Er de lykkeligst uvitende?

Lykkeligst uvitende barn?

For voksengruppen tenkes det obligatoriske kurs og øvelser, samt repetisjonsøvelser, og det tenkes bygningstekniske sikringskrav til boenhetene.

Også de eldste, de som gjerne vil bo hjemme og klare seg selv, må sikres. Der blir slutt på åpne dører og penger i madrassen. Kjevlet ved ytterdøra blir trolig erstattet av en pepperspray eller en støtpinne.



Føle trygghet i hjemmet hele livet, er viktig.

Hvordan dette skal løses, er så vidt skissert av utvalget. Det ser ut som Sivilforsvaret vil rykke opp som en stor enhet i samfunnet, enorme summer settes av for å bygge opp denne organisasjonen.

Men den kan ikke drive dette arbeidet alene, det blir nok noe som blir gjennomsyrnet i mange sektorer i arbeidslivet:

– Lærere utdannes i egne sikkerhetsfag og skolene får egne øvelsesavdelinger.

– Kjøreskoler og vegvesen tenkes knyttet til periodevis sikkerhetsopplæring relatert til førerkortets gyldighet – obligatorisk, og må bekostes selv.

– Hjemmetjenesten får utvidet fagfelt med hjemmesikkerhet for eldre som langt større andel i dag.

– Private aktører som vil satse på utvikling, produksjon og salg av sikkerhetsutstyr vil bli sterkt subsidiert. Så også kunnskapsleverandører og sikkerhetsselskap.

– Til og med kirken involveres. Utvalget mener at vi trenger å stryke grunnverdiene våre for å lykkes, og medmenneskelighet dras frem som satsingsområde. Spørs om «det å snu det annet kinn til» må tolkes annerledes fremover…

– Og i egenmeldingen, vil det bli en egen side som egenmelding av egne sikkerhetstiltak og verneplikter.

Verndegselv



Riset bak speilet?

Det ser ut som det tenkes et botsystem, knyttet mot skatt/restskatt. På den positive siden legges det opp til en vesentlig fradragspost som knyttes til gjennomførte sikkerhetstiltak og verneplikter.

Den nye loven om vern av befolkningen vil også ha en straffebestemmelse, et eget juridisk utvalg jobber med det og andre juridiske sider ved omveltningen, som dette nok vil bli for samfunnet.



Ikke frivillig, og straff ved unnlatelse.



Hvorfor?

Har vi ikke nok plikter, dette høres jo voldsomt ut?

Bakgrunnen er at risikobildet framover viser et vell av mulige hendelser som kan ramme landet og folket. Så vidt at det blir umulig å ha et vern som politi og forsvar nær hver enkelt til enhver tid.

Vi er et velferdssamfunn, og bare det gjør oss til mål, også på individnivå i hver enkelts hjem. Og klimaet varsler også tøffere utfordringer.

Hver enkelt er en ressurs, ressurser som skal utnyttes for å sikre deg, meg og verdier i samfunnet.

Og så er det kanskje ønske om å ansvarliggjøre hver enkelt mer, både for seg selv og andre, der har vi kanskje glidd litt for langt ut. Vi finner jo nesten alltid noen andre å skylde på når noe ikke går som det skal.

Kan vi skylde på noen?

Trykker straks publisèr, vel vitende om at dette innlegget kan komme til å bli slettet.

Alle bilder hentet fra Pixabay.

Tags :

3 thoughts on “Verneplikten utvides.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *