web analytics

Vær snill med fjæra.

Fjæra er akkurat som hjørnene under trappa inne i huset, der lander rusk og rask. Men i motsetning til under trappa, er det mye skadelig og tungt nedbrytbart som havner i fjæra.

Heldigvis er dette en ugreie som myndighetene er med å gjør dugnad på, blant annet ved å gi tilskudd til rydding av strender. På nettstedet RyddNorge.no registrerer man strender, fjæra altså, som det er oppdaget behov for å rydde. Så kan man opprette en ryddeaksjon, og etter rydding rapportere ferdig ryddet, evt mer gjenstår. Her i området er det HRS som står for innsamlingen ut fra rapporteringer i RyddNorge.no. Les mer om dette på nettsidene til HRS:

Dette er så bra ordnet til – bare å hive seg rundt å bidra – det nytter, og i tillegg gir det en god følelse.

I dag var vi 13 sykt aktive som ryddet i Medbyfjæra. Vi er selvutnevnte faddere til denne rivieraen, og har ryddet her over flere år. Og vi ser at det etterfylles med søppel hvert år.

For oss er dette en måte å være fysisk aktiv på. Bøy, tøy, strekk, bær, gå, gå, gå….. og slitne blir vi, hver gang. Vi belønner oss selv med koselig lunsj etter ryddingen, i dag grilling.

Hva finner vi i Medbyfjæra år etter år?

Bortsett fra de mer spesielle funnene som kjeeeeeeeeeempelange hardplastslanger, stilettsko, røykgranater, bilseter, vernehjelmer……. så er det noen ting vi ser går igjen:

Små og litt større taustumper og biter- enormt mye

Små og større plastbiter – flak og biter av større plast

Vegstikker – de kommer sjøvegen

Sprengstoffledninger

Q-tips pinner

Plast fra haglpatroner

Årets fangst ble 13 sekker plast, 2 sekker skrapmetall/glass, 1 sekk tekstil, 1 sekk papir, 1 sekk isopor, 1 sekk tre (her kunne vi fylt en hel kontainer) og diverse av plast og isopor som var for stort.



Og hvem mener vi er synderne bak søppelet i Medbyfjæra?

Vel taustumpene tenker vi fiskere, båtfolk og havsnæringer får ta mesteparten av skylden for. Tror vel ikke alt dette er dumpet, men at noe slites eller ramler i havet synes vi høres logisk ut.

Alle de plastbitene vi finner, de som stammer fra noe større:. Plast er lett og flakser lett avgårde og stanser ikke flygingen før det har havnet i vann. Med vær og vind er det nok mye som rett og slett forsvinner i løpet av vinteren. Søppeldunker som velter, byggeplasser, presenninger som rives i filler, ting som mistes. Og plast som har ligget ute lenge, blir porøst og flakes opp, der flakene flakser avgårde.

En god del av isoporen vi finner, er nok biter av ting på rømmen. Lette materialer som kan reise langt, og smuldrer opp i mindre og mindre deler, uten å forsvinne helt.

Alle vegstikkene vi finner hvert år, trolig blåst eller brøytet på havet og seilt sin egen sjø til de havner i Medbyfjæra.

Men Q-tips-brukere som kaster i toalett eller hvor de nå kaster det sånn at det havner i havet, for det er mange sånne pinner vi finner, er syndere med forsett – slutt med det!!!! Nå er det forresten innført forbud mot plastpinner i q-tipsene, så forhåpentligvis avtar disse funnene. Rar greie.

Ellers aner vi at det er mindre av rene dumpinger, de vi finner er gjerne fra tid tilbake. Men helt ryddig er nok ikke stien enda, det avsløres i Medbyfjæra.

Vær snill med fjæra 🙂





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *