web analytics
#æblomstre
Midnattsoltrappa

Midnattsoltrappa

Hva gjør man i en dal omkranset av bratte, mektige fjell som skygger for sola, som i Spansdalen, i Ruŋgu? Jo, der lager de trapp opp til sola, og til selveste midnattsola.

8.juli åpnet Midnattsoltrappa.

Trappa starter ved grendehuset i Spansdalen og går rett opp i sikk og sakk opp opp oooooop i et bratt og ulendt terreng. Ved trappas ende, fortsetter sti videre der den møter gammelstien som kommer starter omtrent ved Holmen, stien fortsetter over fjellkanten til elva som fører vann fra blant annet Spanstindvannet. Elva fosser over fjellkanten, Henrikkafossen har et vakkert slør på 350 m, du ser det fra vegen.

Man kommer til merkede parkeringsplasser nær grendehuset ved å følge Holmevegen fra brua ved hovedvegen. Skilting kommer når det blir behandlet av det offentlige, fikk vi vite upstairs. Skiltet vippskode for parkeringsavgift, enkelt.

Trappa er bygget av litauere. Det er mye som er imponerende med Midnattsoltrappa, blant annet om man prøver å se for seg byggeprosessen. Stødig og ikke knirk, ingen deler i bevegelse, ikke som vi merket. Og avrundede kanter på håndlist og benker gjorde faren for å få flis minimal.

Trappa har mange repos, og mange hvilebenker, bare å ta den tiden man trenger.

Det er mulig å bli medeier i trappa. Hvert trinn er til salgs for kr 1100,-. De solgte trinnene var merket med skilt med og navn/hilsen/uttrykk, noe som gjorde det lekende lett å trappe forbi disse.

Totalt 2117 trinn til toppterassen.

Å gå trappa gjøres på eget ansvar. Trinnene varierer etter bratthet, så lurt å ha kontroll med hvor beina settes, og ei eller begge hender på rekkverket. Vi gikk i tørr trapp, men tipper at våt trapp er enda mer krevende.

Vil ikke anbefale trappa for den med problemer med knærne. Vi gikk rolig opp, jevnt med drikkepauser, og et par plagsomme ledd holdt nesten helt opp. Vi fortsatt litt på stien videre, av ren nysgjerrighet, og det hjalp å gå litt i terrenget som avveksling for leddene – det får stå som et tips for den som måtte trenge det.

Det er allikevel leggene som har sperre, nå et par dager etterpå, antagelig fra de 2117 trinnene ned, for det var krevende på en annen måte enn opp, da merket man geleen i beina. Nede på asfalten et ganglag som etter et festlig lag en tidlig morgen.

En imponerende tiltak.

En fantastisk opplevelse.

Knallgod trening.

Trappetrasèen er godt uthugget, så det er ikke ille med insekter i trappa. Men da vi forlot trappa og prøvde oss på stien, ble vi mer omringet.

Ta med insektsspray, drikke for tanking underveis og noe godt som premie for rasten på toppterassen mens du nyter utsikten derfra.

Les mer på nettsidene til Midnattsoltrappa.

Foto: Moi & turmakker delux Anne-Lise

MELLEM linjene

Brenn ikkje inne med nåkka!
2 thoughts on “Midnattsoltrappa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *